Cultuur

Naast nieuwjaar en christelijke feestdagen (Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Kerstmis) heeft Zuid-Afrika een aantal nationale feestdagen:

21 maart: Dag van de Mensenrechten
27 april: Dag van de Grondwet
1 mei: Dag van de Arbeid
16 juni: Dag van de Jeugd
9 augustus: Nationale Vrouwendag
24 september: Erfgoeddag
26 december: Dag van de Verzoening

Als een van de feestdagen op een zondag valt, is de maandag erna een vrije dag.
 

Culturele gebruiken en gevoeligheden:
Handen schudden in Zuid-Afrika is een hele belevenis. Tijdens de begroeting geven Zuid-Afrikanen elkaar niet zomaar een eenvoudige handdruk. Halverwege wordt hij omgezet in een bovenhandse variant. Beide rechterhanden worden naar boven gedraaid. Hierna draaien de handen weer terug naar de gewone handdruk.

In Zuid-Afrika is het aangeraden om je fatsoenlijk te kleden. Afrikanen doen zelf hun best om er goed gekleed en goed verzorgd uit te zien. Er is weinig begrip voor westerlingen die zich te casual kleden of vieze kleren dragen. Dat geldt vooral op het traditionele platteland. Respecteer dus de waarden en normen van de lokale bevolking. Teveel van je lichaam tonen is uit den boze, zowel voor mannen als voor vrouwen. Je doet ook best geen kleding aan die militair geïnspireerd is, daarmee kan je problemen krijgen bij de lokale politie/militairen.

Lokale specialiteiten:
De klassieke Zuid-Afrikaanse keuken kent invloeden uit Europa, Afrika en Azië. In Durban overheerst de Indiase keuken met zijn heerlijke curries, in de Karoo kun je terecht voor wat volgens Zuid-Afrikanen het beste lamsvlees van de wereld is. Wie onderweg is met de auto, kan terecht bij alle grote fastfoodketens en Take Aways langs de rand van de weg. Fruit is overal aan lage prijzen te verkrijgen.

Zondagen zijn in Zuid-Afrika wel heel speciaal. Wie het kan veroorloven, steekt dan de barbecue aan voor een echte, Zuid-Afrikaanse braai. Hier wordt vooral veel vlees geserveerd. Als tussendoortje eten Zuid-Afrikanen liefs biltong, gerookt en gedroogd vlees.
 

Schitterende landschappen, een clash aan culturen en oog in oog staan met ‘the big five’: welkom in Zuid-Afrika! Dit epische land ligt in het uiterste puntje van een episch continent. Hier geniet je van een warm welkom door de lokale bevolking, prachtige natuur en heerlijke wijnen.
 

Landen-ABC

Ligging:
Aan de zuidpunt van Afrika. Het land grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho wordt volledig omringd door Zuid-Afrika.

Ruwe indeling:
Het landschap van Zuid-Afrika bestaat vooral uit hoogvlaktes in het binnenland, langs de rand ruige heuvels en een smalle kustvlakte, van wel 2800 km lang. In het oosten liggen de Drakensbergen, met toppen als de Njesuthi (3408 m) en Mafadi (3450 m), het hoogste punt van het land.

De hoofdstad:
Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht), Bloemfontein (rechterlijke macht)

De taal:
Afrikaans, Engels en een heleboel dialecten, zoals Ndebele, Noord-Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa, Zoeloe, Zuid-Sotho

Munteenheid:
Rand

De seizoenen:
De warmste maand in Zuid-Afrika is januari, juli de koudste. Kaapstad heeft een mediterraan klimaat, met temperaturen rond de 25 graden in de zomer (december-januari) en rond de zeventien graden in de winter (juli/augustus). In Johannesburg kan het ‘s zomers heet worden, terwijl het er in de winter weleens vriest. Oost-KwaZulu-Natal, de Limpopo Provincie en Mpumalanga, waar het Krugerpark ligt, kennen een subtropisch klimaat.

Zuid-Afrika praktisch

Reisdocumenten:
Om naar Zuid-Afrika te reizen heb je geen visum nodig, maar wel een internationaal paspoort dat nog minstens 30 dagen geldig is vanaf de datum van vertrek uit Zuid-Afrika.Dat paspoort moet minstens 2 blanco pagina’s hebben.
 

Tijdsverschil:
In onze zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika . Tijdens de winter is het in Zuid-Afrika één uur later.

Kledijtips:
Wanneer je naar Zuid-Afrika reist, is katoenen kledij je beste vriend. Wanneer je tijdens de Afrikaanse winter reist, kan het erg afkoelen. Wees hierop voorbereid, en neem voldoende truien mee, alsook een winddichte jas. Trek je naar de bergen, dan zijn ook handschoenen en een muts geen overbodige luxe. In Zuid-Afrika brand de zon veel harder dan je gewend bent, dus neem zeker een hoofddeksel mee.

Reisstekker/spanning:
Europese stekkers passen niet in Afrikaanse stopcontacten. Deze stekkers zijn zelfs zelden in wereldstekkers te vinden. In Afrika zelf vind je wel verloopstekkers in elke supermarkt.

Vervoer:
Wanneer je rondreist in Zuid-Afrika, is het soms makkelijk om een binnenlandse vlucht te nemen. Deze zijn over het algemeen niet duur. Deze boek je wel best enkele maanden voor je vertrek.

Zuid-Afrika is een prachtig land voor fietsers die tegen een heuvel of twee kunnen. Let wel op, er wordt vaak snel en agressief met auto’s gereden. Vooral de wegen rond Kaapstad en de wijnstreek zijn een paradijs voor fietsers. De kust is dan weer iets moeilijker fietsen, maar je wordt wel beloond met prachtige uitzichten.

Fiets je liever niet, dan kan je gebruik maken van het busnet, dat vrij goed uitgebouwd is. Er zijn geen klassen, maar sommige bussen bieden wel een ‘luxe’ service. Lange afstanden vallen mee in prijs, terwijl korte afstanden vaak veel te duur zijn. Dat komt omdat de bestuurder vaak de prijs van de volledige busrit aanrekent, van begin- tot eindhalte. Lange afstanden worden ’s nachts gereden. Hierbij is er weinig gevaar, maar je zit best vooraan in de bus, en hou je waardevolle spullen dicht bij je. Je koopt je tickets best minstens 24u voor vertrek.

Als je wil roadtrippen, is Zuid-Afrika echt een spectaculair avontuur. Je koopt wel best steeds een landkaart, want met je gps ga je weinig ontvangst hebben. Een auto huren is in Zuid-Afrika vrij goedkoop, vergeleken met Europa. Je mag je eigen rijbewijs gebruiken, als er een Engelse vertaling opstaat, anders moet je een internationaal rijbewijs aanvragen. Politie durft toeristen weleens stoppen om het rijbewijs te controleren, dus bewaar altijd een kopie in je auto. Tanken doe je best overal waar je kan, want je weet nooit hoelang je moet rijden tot het volgende tankstation.

Voorzorgsmaatregelen:
Hoewel inentingen voor Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho niet verplicht zijn worden ze beslist aangeraden. Bij aankomst in Zuid-Afrika is het belangrijk om de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees steeds voorzichtig met zonnen en zet in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.
 

Shopping

Openingstijden:
Winkels in Zuid-Afrika zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 8.30 tot 17.00 uur en ’s zaterdags tot 13.00 uur. In Johannesburg en Kaapstad zijn veel winkels langer open, en ook op zondag geopend.
 

Geldzaken:
Wil je geld afhalen in Zuid-Afrika, dan is het raadzaam om je creditcard open te stellen voor het land. Dat kan via je bank. Verder kan je geld afhalen in alle automaten waar het logo van je creditcard op vermeld staat. Let wel op, in sommige gevallen biedt men ‘hulp’ aan bij het afhalen van geld. Ga hier nooit op in! Je vraagt best ook steeds een kasticket.
Bij bijna alle grote winkels, hotels en autoverhuurbedrijven kun je met je bankkaart betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Mocht je een uitstapje maken naarSwaziland en/of Lesotho, dan kun je daar met Zuid-Afrikaanse rand betalen. Je krijgt dan wel de lokale munt terug. De waarde van de lokale munteenheden (Emalangeni in Swaziland en Loti in Lesotho) is gelijk aan die van de rand.

Souvenirtips:
In Zuid-Afrika vind je artiesten die de mooiste beeldjes uit hout kunnen snijden. Beeldjes van de ‘big five’ zijn erg populair. Je vindt ze overal, in winkels, kraampjes, marktjes,…
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Lindbergh Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Wolvertemsesteenweg 114
1850 Grimbergen