Combinatie Chili en Paaseiland

Combinatie Chili en Paaseiland

Deel dit artikel

"Paaseiland was het hoogtepunt van mijn reis."

Frank De Keyser was kinds af aan gefascineerd door het Paaseiland. Op zijn 50e verjaardag, toen hij in het huwelijksbootje trad, besloot hij van zijn droombestemming zijn huwelijksreis te maken. Hij combineerde een bezoek aan het mythische Paaseiland met een rondreis door Chili.


Van Chili naar Paaseiland

Wij zijn via Patrick van Lindbergh Travel al naar veel bestemmingen geweest. In mei bezochten we bijvoorbeeld Andalusië. Maar we zijn ook al verder weg geweest. Van kinds af aan was ik bijvoorbeeld gefascineerd door het Paaseiland. Op mijn 50e ben ik getrouwd en zijn we er naartoe geweest op huwelijksreis. We combineerden het met een rondreis door Chili.

Het is vijf uur vliegen van Chili naar Paaseiland. Maar tijdens onze rondreis namen we bijna elke twee dagen een vlucht, dus het was geen uitzondering. Wat ik grappig vond, is dat je vloeistoffen mocht meenemen op al die binnenlandse vluchten. Elke dag gaven ze ons wel twee à drie flesjes water mee, omdat je op die bestemmingen veel moet drinken. Op het moment dat we naar de luchthaven reden, vroeg ik me dus af waar ik mijn water moest laten, maar dat mocht gewoon mee. Zelfs de fles wijn die we van onze reisbegeleider hadden gekregen, mocht gewoon mee in de handbagage. Grappig genoeg mocht dat niet wanneer we met diezelfde maatschappij terug naar Madrid vlogen.

Over Paaseiland

Het is een eiland in het midden van de Stille Oceaan. De mensen die er wonen, zijn hele grote, lange, fiere mensen. Je hebt er ook een palmstrand. We zijn er drie dagen gebleven. En dat heb je wel nodig, want de eerste en de derde dag breng je gedeeltelijk door op het vliegtuig.

Wat is er te zien op Paaseiland?

Uiteraard de typische standbeelden, de Moai. Maar je hebt er ook twee vulkanen, mooie uitzichten en wilde paarden die je ziet loslopen tussen de beelden. Paaseiland was echt het hoogtepunt van mijn reis. Ik was blij dat het op het einde van de reis viel, zo was dat de laatste indruk om mee naar huis te nemen.

Hoe was Chili?

Chili is ook heel mooi en heel divers. Je hebt de bergen in de Andes, de gletsjers, de Atacama-woestijn (foto). Je hebt er veel verschillende landschappen omdat het land zo lang en smal is en zich uitstrekt van noord naar zuid. Je hebt er mooie natuur, woestijn, en zelfs wijngebieden. We hebben bijvoorbeeld ook een wijndomein bezocht. Er is dus voor iedereen wel iets in Chili.
 

Andere leuke bestemmingen?

We hebben in het verleden bijvoorbeeld ook Corfu en Albanië gecombineerd. Vanuit Corfu kun je heel gemakkelijk de ferry nemen naar Albanië en daar een dag blijven. We hebben daar een oude Grieks-Romeinse ruïnestad Butrint bezocht, en ook die typische bunkertjes die zijn overgebleven na de dictatuur van Enver Hoxha. Hij had voor elke inwoner een bunker laten bouwen tegen de vijand. Uiteindelijk bleek die vijand alleen in zijn hoofd te bestaan. We zijn ook al op cruise geweest. Met de Holland America Line zijn we vanuit Amsterdam naar Noorwegen gevaren. Dan naar IJsland, Groenland, Canada met als eindbestemming New York.

 

Groenland per cruiseschip

Dat was wel een beetje een cultuurshock. Eerst het rustige Groenland (zie foto), waar we een paar dagen voordien nog zagen hoe een walvis uitgebeend werd voor voedsel voor het dorp, en dan sta je ineens in New York, midden in de drukte op Times Square. Dat was echt van het ene uiterste in het andere.

 

Van Groenland naar New York? Dat was een beetje een cultuurshock.

Over cruises

Eind dit jaar gaan we nog eens op cruise, dit keer naar de Caraïben. Eerst brengen we een paar nachten door op de Dominicaanse Republiek, en dan gaan we tien eilanden bezoeken: de ABC eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao), Santa Lucia, Barbados, enzovoort. Op elk eiland gaan we een uitstap doen om het eiland beter te leren kennen. Je ziet: ik reis echt graag. Mijn vrouw trouwens ook. Ik heb in totaal al 83 landen bezocht.

Over het kiezen van een reis

Ik ga meestal naar het vakantiesalon om ideeën op te doen. Dan neem ik een handbagagekoffer op wielen mee. Want als je tegen vrienden zegt dat je naar het vakantiesalon gaat, vragen ze meestal om brochures voor hen mee te brengen. Vooral cruisebrochures zijn vaak hele dikke boeken, en als je dan alleen een plastic zak bij hebt, snijdt dat in je handen. Ik neem me altijd voor om maar een paar brochures mee te doen, maar meestal kom ik toch met 15 kilo naar huis. Dit jaar ben ik voordien bij mijn reisagent langs geweest. Ik ben daar al de brochures over cruises gaan halen, dan hoefde ik die al niet meer te dragen op het vakantiesalon.

Over het kiezen van een cruise

Ik kies op basis van bestemming, want sommige rederijen doen bijvoorbeeld alleen maar de Middellandse zee. Ik heb al gevaren met schepen van MSC en Holland America Line. MSC is Italiaans en Holland America Line is van oorsprong Nederlands. Je voelt wel een verschil tussen de rederijen.

Op de Holland America Line doen ze heel erg hun best voor de Nederlandstaligen. Tijdens de vaardagen werden alle Nederlandstaligen uitgenodigd in het restaurant om met de andere Nederlandstaligen kennis te maken. Ook de Nederlandstalige officieren kwamen zich dan voorstellen. Ook ons dagprogramma ontvingen we in het Nederlands.

De cruise naar de Caraïben doen we met Aida, een Duitse maatschappij. Dat zal dan eerder de Duitse Gründlichkeit zijn (lacht). Bij Aida is er bijvoorbeeld bij sommige schepen ook een brouwerij aan boord waar je dan van dat typisch Duits witbier kunt drinken.

Ook het eten is niet overal hetzelfde. Bij de Holland America Line heb je af en toe een formele avond, waarbij iedereen zich opkleedt en je aan tafel bediend wordt. Je hoeft daarbij geen das te dragen, hoor. Ik heb niet eens een das. Bij Aida is dan weer alles in buffetvorm. Dat is ook wel leuk, want dan hoef je niet te wachten of lang aan tafel te blijven zitten. En zo heeft elke rederij zijn voordelen!

Reis jij Frank achterna?

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Frank?
Wil je ook graag het mytische Paaseiland bezoeken?
Of de ongereptheid van Groenland?
Kom gerust langs bij ons op kantoor of vul ons contactformulier in.

Wij bespreken graag vrijblijvend al jouw wensen.

 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Lindbergh Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Wolvertemsesteenweg 114
1850 Grimbergen