Cultuur

Er zijn zowel nationale als religieuze feestdagen. De nationale feestdagen in China vallen elk jaar op dezelfde dag. Zo wordt op 1 oktober het ontstaan van de Volksrepubliek gevierd en op 1 mei de Dag van de Arbeid. De data van de meeste godsdienstige feestdagen wisselen jaarlijks, want ze worden vastgesteld aan de hand van de maankalender.

Het grootste feest in China is het Chinese Nieuwjaar (Chunjie). Na Nieuwjaar wordt het Lantaarnfestival (Yuanxiaojie) gevierd. Er zijn optochten, draken- en leeuwendansen. Met het Gravenfestival (Qingming) worden de graven van de voorouders bezocht om hen de eer te bewijzen. Daarna valt het Drakenbootfeest en worden drakenbootraces gehouden. Tijdens het festival van de Hongerige Geesten stookt men op straat vuurtjes en verbrandt men papieren geschenken om onrustige geesten te kalmeren. In het najaar wordt het Maanfestival gevierd, een traditioneel oogstfestival.

Hou er rekening mee dat het rond Chinees Nieuwjaar erg druk is, omdat miljoenen mensen op familiebezoek gaan. Ook rond 1 mei en 1 oktober hebben veel mensen meerdere dagen vrij. Het is dan moeilijker en duurder om vervoer en accommodaties te regelen. Ook de grote attracties zijn in deze periodes overvol.
 

Lokale specialiteiten
De Chinese keuken is enorm gevarieerd. Varkensvlees is een veel gebruikt ingrediënt. Vegetarisch of halal eten is soms wat moeilijker te krijgen. Eten doe je in China met stokjes. Over het algemeen worden er veel rijstgerechten gegeten en is roerbakken een bereidingswijze die veel wordt gebruikt. De avondmaaltijd is de hoofdmaaltijd van de dag en bestaat vaak uit rijst, groente, vlees/vis, deegwaren en soep als laatste gang. De meest gedronken lokale drank in China is thee. Daarnaast is rijstwijn populair.
 

Welkom in China. Niet, zoals andere Aziatische landen, een land van idyllische stranden, palmbomen en hangmatten, maar wel van een schitterende natuur en een wonderlijke cultuur die al duizenden jaren gehandhaafd wordt. Een land dat zo verschillend is van het onze, dat een cultuurclash onvermijdelijk lijkt. Bezoek het land en ontdek waarom steeds meer mensen verliefd worden op China.
 

Landen-ABC

Ligging:
China grenst in het noorden aan Mongolië en Rusland, in het oosten aan Noord-Korea, en in het westen aan Afghanistan, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Pakistan. In het zuiden zijn India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam de buren.

Ruwe indeling:
China kent een divers landschap, met de Tian Shan en de Himalaya als het hoogste gebergte ter wereld in het zuidwesten, de Taklamakan- en de Gobi-woestijnen in het noorden en de subtropische regenwouden in het zuiden aan de grens met Vietnam en Laos.

De hoofdstad:
Peking

De taal:
Mandarijn en andere Chinese dialecten

Munteenheid:
renminbi, ook wel Yuan genoemd

De seizoenen:
China is een groot land met een divers klimaat, gaande van warm gematigde klimaten, zoals in het zuiden, tot specifieke gebergte- en woestijnklimaten in het westen en noorden. In het algemeen is het er nat in de zomer en droog in de winter. In de winter dringt een droge koude lucht uit Siberië ver in het zuiden van China door en in de zomer waait een warme en natte wind vanuit de Grote Oceaan het land binnen. Er zijn grote regionale verschillen tussen de hooglanden van Tibet waar zich eeuwige sneeuw bevindt, de woestijn en de steppen van Xinjiang, en het vasteland van China. Het noorden is algemeen droger dan het midden en het zuiden van het land. Tussen mei en september komen in het zuidoosten van het land tropische cyclonen voor.

China praktisch

Reisdocumenten:
Reizigers die China willen bezoeken, moeten beschikken over een geldig internationaal paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is na terugkomst, en over een visum.

Tijdsverschil:
In heel China hanteert men één tijdzone, namelijk die van Peking. In de winter is het in China zeven uur later dan in België. In de zomer is het verschil zes uur.

Kledijtips:
In China is alle westerse kleding wel ingeburgerd, maar probeer wel respect te tonen voor de lokale cultuur. Erg blote kledij wordt niet toegelaten bij religieuze bezienswaardigheden. In China kan het in het voor- en najaar 's avonds fris zijn. Denk bij het samenstellen van je bagage aan praktische kledij die zich makkelijk laat combineren. Waterdichte schoenen zijn geen overbodige luxe.

Reisstekker/spanning:
Als je in België woont, heb je een reisstekker nodig! De netspanning in China is 220 volt. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor.

Vervoer:
In China is een taxi een zeer goede optie, want ze zijn snel en voordelig. Je kan een taxi aanhouden door je hand op te steken. Het communiceren met de chauffeur kan lastig zijn. Je neemt best een kaartje of briefje met je hotelnaam in het Chinees mee om aan de chauffeur te laten zien.

China beschikt ook over een uitgebreid spoorwegennet. Reizen per trein is populair en goed georganiseerd in China. Voor kortere afstanden kan je de dagtrein nemen, voor de langere afstanden is het verstandig de nachttrein te nemen. Je kan op de trein zelf je zitplaats nog upgraden, maar het is handiger om van tevoren een kaartje te kopen.

De bus is een druk maar goedkoop vervoersmiddel en heeft een uitgebreid net. Kaartjes koop je aan boord. Naast de gewone bussen zijn er ook minibusjes. Voor langere afstanden Is de bus niet zo’n goed idee.

Voorzorgsmaatregelen:
De zon is rond de evenaar een stuk sterker dan bij ons. Doe vooral in het begin rustig aan en ontwijk de heetste uren van de dag. Smeer je goed in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Drink dus vooral veel water en gebruik meer zout in je eten. Een zonnebril en hoed zijn geen overbodige luxe. Vaccinaties zijn niet verplicht, wel aanbevolen. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.
 

Shopping

Geldzaken:
In de meeste grote steden is geld afhalen mogelijk. Je kaart dient voorzien te zijn van een Maestro logo. Ook worden de meest gangbare creditcards (American Express, Visa, Mastercard) geaccepteerd. Het is verstandig om ook Euro's of Amerikaanse dollars mee te nemen. Zorg ervoor dat je steeds cash geld bij hebt.

Fooien zijn in China heel gebruikelijk. Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi.
 

Souvenirtips:
Je kan bijna alles in China aan lage prijzen vinden. De meeste winkelcentra hebben ook meer luxe items. Alleen elektronica van grote merken en ingevoerde producten zijn duurder. Antiekmarkten zijn vaak goudmijnen voor wie houdt van curiosa. Beleefd onderhandelen wordt van je verwacht.
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair Lindbergh Travel

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Wolvertemsesteenweg 114
1850 Grimbergen